Tips! Åk downhill i Järvsö

Oscar inleder. När lärde man sig cykla? I femårsåldern kanske, några år senare tjatade jag på pappa om en BMX-cykel. Efter lite träning var det dags att åka till en BMW-bana, den tidens häftigaste och guppigaste backar för cykeltokiga. 20 år senare, varenda cykel har dämpad framgaffel och numera kan du faktiskt komma över en downhill-cykel med dämpare fram och bak samt stor driftsäkerhet för under 20 000 kronor.

Jag blev tipsad om att kolla in Järvsö Bergscykel Park, och ja, vilken grej. För dig som tar dig från Stockholm finns flera sätt att ta sig dit, men enklast är med bil via Bollnäs. Resan tar cirka 3,5 timmar i nästan lagligt tempo och det du kommer fram till är idyllen. Järvsö är ett samhälle med anor och en bevarad kultur på många sätt. Ån Ljusnan löper genom hela byn och på vardera sida smyckas landskapet av Härbrän, kyrkor och vackra herrgårdar. Men där finns också berg på vardera sida och en skidanläggning, som såhär års är fylld av cykelfantaster!

För dig som undrar hur det ser ut. Ta en titt på den här videon:

Berget har anpassats så att liften tar dig till toppen varifrån du gör ett litet transportsåk ner till en samlingsplats där lederna delar sig. Där väljer du vilken nivå du vill köra nerför, med andra ord, är du nybörjare, proffs eller en galning? Redan första dagen märkte jag hur jag utvecklade tekniken i varje åk. Från att ha krampaktigt försökt krama sönder styret till att faktiskt kunna vila benen i vissa passager mot slutet av dagen. Träningsvärken dagen efter gjorde att det fick bli en vilodag men på söndag stod vi där igen kl 11.00 i backen för att köra till sen eftermiddag.

Väl nere vid liftarna finns en underbar downhill-restaurang med det självklara namnet Berg & Bar. Där serveras oväntat god mat och en svamp och köttpasta att bara den i sig gör Järvsö värt ett besök. För dig som reser med familj finns JärvZoo och ett flertal gårdsbutiker på bygden.

Järvsö FTW!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *