Vill du ha finaste gräsmattan i grannskapet till våren?

Fler och fler maskiner som tidigare bara funnits tillgängliga för professionellt bruk har med hjälp av teknisk utveckling och globalisering skapat en pristrend som gör att även proffsmaskiner kan nå hushållen. Nu när sommaren just kommit att ta slut och hösten tar vid är det dags att förbereda villatomten inför nästa år. Det är nämligen säsong i de större byggvaruhusen att sälja ut den gångna säsongen restvaror.

I det här blogginlägget vill vi ägna några minuter åt hur du kan få din gräsmatta att glänsa över dina grannars nästa år. Förutom det helt uppenbara, att kärlek (dvs tid) behövs för att din gräsmatta skall bli grönare så behövs framförallt två saker som ofta saknas på den svenska villatomten – energi och luft.

Vad innebär då energi och luft när det handlar om gräsmattan? Jo, precis som allt annat som växer behövs syre och gödning för att det ska växa och gräsmattan, även om den är står pall bättre än blommor, är inget undantag, faktum är att just gräsmattan är extra tacksam om man ger den lite kärlek. Det du ska börja med att köpa in till nästa vår är 3 saker:

  1. Nya bra gräsfrön (köp inte de billigaste, köp hellre mindre mängd av renare kvalitet)
  2. Gräsmattedress (toppdress, gräsmattegödsel) – kärt barn har många namn
  3. En vertikalskärare från Bauhaus för cirka 1 000 kr

En kort beskrivning av de olika produkterna och vad du ska ha de till:

1) Gräsfrö är en förbrukningsvara när det gäller att hålla en fin gräsmatta i gott skick. Precis som allt annat i naturen har varje gräsrot ett bäst-före-datum och genom att löpande fylla på med nya gräsfrön kan du hålla din gräsmatta i konstant föryngring

2) Gräsmattedress är en jord/gödsel-blandning som appliceras ovanpå gräsmattan och krattas ut med en bred kratta för att fördelas jämnt och sjunka ner mellan befintliga grässtrån. Gräsmattedressen är som bensin för din befintliga jord och ambitionen är att ge en välbehövlig energikick till jord och gräsrötter och för att återställa eventuell felaktig PH-balans som annars uppstår i den process som gräset annars skapar

3) Vertikalskäraren, den nya frälsar-maskinen från proffsen. En vertikalskärare är som en gammaldags handjagad gräsklippare med en rotor som rör sig i takt med att maskinen far framåt, men till skillnad från en gräsklippare vars blad skär horisontellt för att klippa gräset så har denna utrustats med knivar som skär vertikalt i gräsmattan. Det kan låta konstigt, men syftet är att skapa syre-gångar genom den nu etablerade och täta gräsmattan för att leda ner syre till rötternas botten. Genom att göra detta skapas förutsättningar för att låta rötterna växa sig starkare samtidigt som det minskar mängden mossa och ogräs.

Passa på i höst att köpa din vertikalskärare, men gör inte första insatsen för till våren!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *