Bygga utekök för lek – det här behöver du

Alla barn älskar att leka mataffär, restaurang (servera sandkakor med köttfärssås-smak) och att pilla med hinkar, vatten och spadar. Så vad är då inte bättre än att unna dina barn ett eget ordentligt utekök för lek?

Vårt projekt började med att vår förskola hade ont om lek att erbjuda på vintertid, när sandlådan fått sin tjäle så återstod mer eller mindre att flanera runt sysslolös vid minusgrader. Vi föreslog att de skulle bygga ett utekök eftersom att det går att använda året om med lite fantasi, men något sådant fanns inte i inköpsplanerna, däremot fick vi gärna ställa dit ett om vi hade ett över. Utmaningen accepterad!

Med de nya köp-sälj-grupperna på Facebook kan man få mycket gratis och det blev vår första destination. För den tänkta konstruktionen krävdes fyra lastpallar (eur-pallar), en diskho och en bänkskiva av material som tål att stå i ur och skur. Redan efter 1 timme stod fyra gratis lastpallar på tomten och vi hade fått mängder med svar på diskhoar i närheten. Bänkskivan tänkte vi borde gå att hitta billigt på närmsta bygghandel så den fick vänta i detta skede.

Diskho visade sig inte vara så enkelt som vi först trott då det finns många storlekar och i vårt fall skulle max-måttet hållas inom storleken av en lastpalls bredd, dvs 120 cm. Det slutade med ett panikköp av en diskho som mätte 60×50 cm (bredd x djup) och det visade sig senare vara ett bra val.

Bänkskiva kan ju inte vara så svårt?
En vardag efter förskolelämning bestämde vi oss att ta vägen förbi Bauhaus för att hitta, köpa och såga en lämplig bänkskiva. Två timmar och en serie av dåliga serviceupplevelser senare stod vi som frågetecken och 275 kronor fattigare vid bilen. Det blev en Basform-skiva 1200x1200mm som enligt säljaren bör tåla att vara utomhus. Senare köptes även en hängare anpassad till att ligga på en dörr för att skapa krokar till kastuller mm från Clas Ohlson, ett köp á 59 kronor som känns betydligt mer i vår budget för detta syfte.

Vad behövs då för att bygga detta utekök?
– 4 st eur-pallar
– 1 st Diskho 60×50 cm
– 1 st Basform-skiva 1200x1200mm (ett sågsnitt: 1200×800 | 1200×400)
– 1 st dörrhängare
+ tillgång till borr/skruvdragare, sticksåg (elektrisk), tigersåg (elektrisk), något att slipa med samt skruvar (nästintill valfria men bör klara utomhusklimat)

Hur gjorde vi och vad lärde vi oss?
Det var ju tyvärr ingen som skrivit denna manual före oss så vi fick börja att testa oss fram. Planen var att tre pallar på varann med Bas-form-skivan ovanpå skulle skapa köksstommen och att den sista pallen skulle kapas på längden mitt i tu och ställas i bakkant på stommen för att bli ”stänkskydd”. På den stående pallen placerades den mindre Bas-form-skivan vilket gav ett trevligt slutresultat. På vägen till färdigställandet var det egentligen bara ett enda moment som tog upp all tid, att såga ur Basform-skivan samt pallarna för att kunna sänka ner diskhon (som var mycket djupare än vi tänkt oss). Vi fick såga oss igenom båda de översta pallarna helt och hållet där ho med tillhörande rör skulle ner och även i den sista pallen fick det övre lagret kapas i mitten för att hon skulle kunna komma ner. Vi som byggde denna hade aldrig sågat ur för en ho förut och det blev utrymme för fritt spekulerande om bästa tillvägagångssätt. Först och främst utgjorde blandaren ett mätningshinder då tanken var att rita ut sågningen med hjälp av diskhons översida för att rita en mall, men eftersom blandaren satt där kunde vi inte göra så. Istället gick vi på känsla och det gick väl OK men att rita en mall (typ 2 ihoptejpade A3 med måtten på hade varit smart). Bas-form-skivan var enklast, mer problem med pallarna som inte riktigt ville som vi ville då flera sågpunkter hamnade i pallens hållbarhets-zon, dvs där distanserna mellan planken sitter och som också utgör den största tyngden. Med mycket svett och lite påhittighet gick det också, men nästa gång skulle jag gärna titta på en ho med mindre djup än 50 cm för att slippa det (finns 40 cm?).

Totalintrycket av detta utekök är faktiskt MVG. Det är robust, fick ett bänkdjup om cirka 60 cm (pallens 80 cm blev 60 när vi ställde en halv pall på som stänkskydd) vilket känns lagom. Höjden av 3 pallar på varann är lagom för barn i åldern 1-4 år, därefter blir den för låg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *