AIK krossar Häcken med 6-1

Plötsligt händer det. Vi är ett litet gäng grabbar som alltid åker på minst en längre bortamatch varje år, och eftersom Mikael Stahre har ett förflutet i AIK samtidigt som utlånade Ahmed Yasin sprutat in mål för Häcken tyckte vi det vore roligt att se matchen på plats i Göteborg.

Förutsättningarna inför matchen på Bravida Arena var att de två lag som skulle mötas haft liknande sätt att låta säsongen passera. Väldigt få insläppta mål, men alldeles för få poäng i förhållande till förväntningarna med tanke på truppinvesteringar. Inför matchen placerades lagen på samma poäng, 41 stycken och placering 3 samt 4. Matchen kan bli avgörande för vilket lag som tar den tredje och sista europaplatsen vilken kan vara livsviktig för att attrahera spelare och därmed även kommande intäkter.

AIK som haft en märklig säsong har tidigare visat styrkeprov just i sådana här matcher, på bortaplan, på konstgräs och mot motstånd som förväntas försöka vinna matchen minst lika mycket. Matchen mot Häcken visade sig bli en fortsättning och säsongen juvel när det kommer till bortamatcher.

Bortamatcher mot lag på övre halvan 2017:
Elfsborg, vinst 2-1
Djurgården, vinst 1-0
Norrköping, oavgjort 0-0 (men 4-0 i skott på mål)
Sirius, vinst 4-1
Östersund, vinst 3-0
MFF, ej ännu spelad

I den 24e minuten påbörjades det magiska skådespelet för kvällen, Per Karlsson, som inte gjort ett enda mål i Allsvenskan för AIK (haft 14 säsonger på sig), sätter 1-0 med nick på hörna och glädjen är total (se målet och intervju med Per hos Fotbollskanalen)! Tre minuter senare är det dags för nästa back att presentera sig, denna gång Daniel Sundgren (som spelar en riktig wingback idag) framspelad av Stefan Ishizaki. I den 35e minuten är det dags igen, och samme Ishizaki är otroligt smart som hoppar över en boll spelad från Lindkvist fram till Nicolas Stefanelli som skjuter 3-0. Glädjen spårar ur.

Snabb replik från Häcken i den 36e minuten började ställa frågetecken kring AIKs styrka att hantera en så oväntad 3-0-ledning. Men en minut senare gör AIK 4-1 genom Rasmus Lindkvist (som kanske gör sin bästa match i AIK-tröjan!).

Halvlekspaus och diskussioner i Cmore-studion om vad som egentligen hände. Och den andra halvleken börjar inte där den andra slutar. AIK är märkbart lägre stående och pressar inte ihjäl sig defensivt, verkar snarare spara på krafterna redan. Men någonting händer och maskineriet kommer igång igen (vilket aldrig händer AIK). I 73e minuten får Daniel Sundgren bollen till höger strax över straffområdeslinjen, han vandrar inåt i banan där han förväntas passa, men istället kommer en sträckt vrist som går ribba in – ny explosion av känslor. Till och med kommentatorn på Cmore verkar tappa bort sig och kallar 5-1-målet för 6-1, men kommer snabbt på sitt misstag, men säger samtidigt, fortsätter det här så får jag nog säga det ändå idag.

Fyra minuter senare kommer finalen. I den 77e minuten ser vi ett liknande anfall som ledde till 5-1, men denna gång är det firma Goitom/Avdic som spelar sig in i straffområdet, men ett misslyckat skott från Avdic täcks av försvarare och letar sig ut till Lindkvist som är skoningslös. Han slår en bredsida i bortre krysset och, för att citera Per Gessle, nu kommer alla känslorna på en och samma gång. Lindkvist springer ut till oss ditresta supportrar och börjar dansa i takt med vår sång.

En underbar höstdag som avslutas på bästa sätt. Bussen hem mot Stockholm kommer avverkas med största drag i smilbanden. Forza AIK.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *